Sytuacja sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce na przykładzie Przedsiębiorstwa Handlowo - Usługowego X - Bywalec Wojciech (My University, 2001)
Celem pracy jest analiza sytuacji sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce na przykładzie Przedsiębiorstwa Handlowo - Usługowego X. Opisano procesy związane z przebiegiem transformacji gospodarczej i ustrojowej w Polsce. Ukazano rolę rola sektora MŚP jako głównej siły napędowej polskiej gospodarki, wzrost znaczenia sektora MSP na przełomie ostatnich lat transformacji gospodarczo – ustrojowej Polski oraz opisano bariery funkcjonowania, jakie napotyka sektor MŚP. Scharakteryzowano podstawowe etapy rozwoju firmy X”, oraz przedstawiono domenę działalności firmy. Nakreślono wewnętrzną sytuację firmy oraz opisano sposób zarządzania przedsiębiorstwem. Przeprowadzono analizę strategiczną przedsiębiorstwa handlowo – usługowego „X”. Przedstawiono przyczyny kryzysu w firmie „X” , a także próby znalezienia wyjścia z trudnej sytuacji ekonomicznej .
Keywords: zarządzanie; transformacja systemowa gospodarki; plan Balcerowicza; MŚP; polityka gospodarcza; modele rozwoju organizacji; bariery rozwoju sektora MŚP