Zmiany organizacyjno - prawne i finansowe w działalności organizacji pozarządowych - Czop Izabela (My University, 2006)
Niniejsza praca ma na celu przedstawienie sytuacji organizacji pozarządowych po wejściu w życie ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie – zarówno w teorii jak i na przykładzie organizacji pozarządowych funkcjonujących na terenie miasta Nowego Sącza. Hipotezą badawczą pracy jest zweryfikowanie zasadności twierdzenia, iż nowe ustawodawstwo poszerza strumień pieniędzy dostępnych dla organizacji pozarządowych. W związku z tym należy postawić kolejną hipotezę, którą sformułować można następująco: nastąpiły korzystne zmiany prawne w zwiększeniu dostępu organizacji pozarządowych do zewnętrznych źródeł finansowych. W końcowej części pracy hipoteza została zweryfikowana w oparciu o analizę rozwiązań ustawowych oraz codzienną praktykę działania organizacji pozarządowych, które szeroko opisano i przedstawiono.
Keywords: organizacje pozarządowe; ustawa o działalności pożytku publicznego; organizacje pożytku publicznego; administracja publiczna; finanse organizacji pozarządowych; rachunkowość; darowizny; działalność gospodarcza; dotacje; samorząd lokalny