Źródła finansowania przedsięwzięć inwestycyjnych jednostki samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Czarna - Michoń, Marzena (My University, 2012)
Celem pracy jest przedstawienie na konkretnym przykładzie - gminie Czarna jak kształtują się inwestycje realizowane przez jednostkę samorządu terytorialnego oraz jakie są źródła ich finansowania. Praca składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym rozdziale opisano prawno-finansowe podstawy funkcjonowania samorządu gminnego. Przedstawiono istotę i zadania gminy jako podstawowej jednostki samorządu terytorialnego, podstawy prawne, które regulują jej funkcjonowanie oraz scharakteryzowano strukturę organizacyjną gminy. Drugi rozdział poświęcono charakterystyce gospodarki finansowej gminy, omówione zostały jej zasady i cele. Przedstawiona została istota, podstawowe elementy budżetu, jak również najważniejsze zasady budżetowe. Szczególną uwagę poświęcono źródłom dochodów, ponieważ od nich w dużej mierze zależy samodzielność gminy. W trzecim rozdziale przedstawiono charakterystykę gminy Czarna, jej sytuację społeczno-gospodarczą, a także zawarto analizę dochodów i wydatków w gminie w latach 2008-2011. Przedstawiono główne źródła dochodów oraz kierunki wydatkowania środków finansowych. Ukazano zrealizowane w gminie inwestycje i te, które są w trakcie realizacji. Niniejszą pracę napisano w oparciu o dostępną literaturę przedmiotu, a analizy przeprowadzono na podstawie materiałów źródłowych udostępnionych przez Urząd Gminy Czarna.
The sources of financing inwestment projects in a self - government unit as exemplified by Czarna commune
Keywords: samorząd terytorialny; finansowanie działalności gospodarczej; gmina; finanse gminy; finansowanie inwestycji; źródła finansowania; budżet gminy