Kształtowanie ścieżki rozwoju pracownika banku - na przykładzie ING Bank Śląski S.A. - Lorek, Natalia (My University, 2012)
Pracownik, który pragnie rozwijać się zawodowo powinien nieustannie poszerzać swoją wiedzę, kompetencje, zdolności i zainteresowania, dążyć do zmiany stanowisk zgodnych z aspiracjami oraz rozszerzać zakres swoich obowiązków w celu efektywniejszego realizowania zadań na zajmowanym przez siebie stanowisku pracy. W niniejszej pracy zaprezentowano poszczególne instrumenty rozwoju pracowników oraz przeprowadzono analizę wykorzystania ich w ING Banku Śląskim. W części praktycznej dokonano analizy kadrowej SWOT, której celem było zaprezentowanie mocnych i słabych stron oraz szans i zagrożeń potencjału kadrowego organizacji. Z przeprowadzonych analiz wynika, iż Bank posiada bardzo duży potencjał kadrowy, który prawidłowo wykorzystany przyczynia się do jej konkurencyjności na rynku pracy. W pracy dokonano również weryfikacji przyjętych hipotez badawczych. ING BŚ wspiera rozwój pracowników poprzez stosowanie specjalistycznych metod i narzędzi rozwojowych, za sprawą, których poszerzają oni własne kompetencje i zdobywają nowe umiejętności i tym samym przyczyniają się do kształtowania własnej kariery zawodowej. Specjalistyczne narzędzia diagnostyczne prowadzą do rozpoznania talentów wśród pracowników i menedżerów oraz zapewniają im możliwość do dalszego rozwoju i awansu. Badane przedsiębiorstwo dużą uwagę przywiązuje do szkoleń e-learningowych, które umożliwiają pracownikom dostęp do szerokiego pakietu szkoleń oraz samodzielnego przyswajania przez nich wiedzy. Polityka szkoleniowa ING BŚ sprzyja osiąganiu jej celów biznesowych, a także przyczynia się do rozwoju kariery zawodowej pracowników.

An employee, who wishes to develop at his profession, should continually enhance their knowledge, skills, abilities and interests, seek to change positions consistent with the aspirations and expand the scope of their duties to effectively carry out the tasks at occupiedworkplace. In this thesis there are presented individual instruments of development and than analysis of their absorption in INB Bank Śląski. In the practical part of thesis, there had been made SWOT analysis of personnel. The main aim of it was to present the strengths and weaknesses and the opportunities and threats of human potential in this organization. Analyses show that Bank has a very high potential staff, which has been properly used contributes to its competitiveness in the labor market. Thesis contains also verification of research hypotheses. ING BŚ supports the development of employees through the use of specialized methods and development tools through which they expanding their skills and gain new skills and thus contribute to shaping their own careers. Specialized diagnostic tools lead to the diagnosis of talents among employees and managers of the Bank and provide the opportunity for further development and advancement (promotion). The examine company pays great attention to e-learning courses that allow employees access to a broad package of training and self-absorption of their knowledge. Training policy of ING BŚ fosters achieving it’s business goals and contribute to the career development of employees.
Shaping the development path of the bank employee - at the example of ING Bank Śląski S.A.
Keywords: rozwój pracownika; kariera; system szkoleń; narzędzia rozwojowe; awans; ING Bank Śląski S.A.; employee development; career; training system; development tools; promotion