Bezrobocie długookresowe: rozmiary, struktura i specyfika zjawiska - na podstawie tarnowskiego rynku pracy w latach 2007 - 2010 - Dębski, Paweł (My University, 2011)
W pracy za przedmiot badania przyjęto rynek pracy obszaru powiatu tarnowskiego ziemskiego wraz z powiatem grodzkim miasta Tarnowa, w celu ukazania przyczyn i specyfiki zjawiska długotrwałego pozostawania bez pracy. Obszar badawczy w pracy określany jest jako region tarnowski. Badaniem objęto przedział czasowy od 2007 do 2010 roku, czyli lata 2007, 2008, 2009, 2010. Przedział ten jest na tyle szeroki, że pozwala zaobserwować niektóre trendy występujące na tarnowskim rynku pracy. Jednocześnie pozwala zachować aktualność wyciąganych wniosków. Postawiono następujące hipotezy badawcze: - czas pozostawania bez pracy ma wpływ na szansę wyjścia z bezrobocia długookresowego; - bezrobocie długookresowe jest szczególnie niebezpieczne dla osób w młodym wieku; - brak doświadczenia blokuje możliwość ponownego podjęcia pracy przez długotrwale bezrobotnych; - przyczyny powstawania i utrzymywania się bezrobocia długookresowego są odmienne dla kobiet i mężczyzn. Cele szczegółowe pracy to dokładna charakterystyka zjawiska długotrwałego bezrobocia i odpowiedź na pytanie, jak przedstawia się jego struktura, jak zmieniała się ona na przestrzeni ostatnich czterech lat i określenie, jaki wpływ ma ono na obecną sytuację samych bezrobotnych. Oprócz tego celem była identyfikacja grup bezrobotnych najbardziej narażonych na dalsze pozostawanie bez zatrudnienia oraz czynników determinujących taki stan rzeczy. Dane statystyczne dotyczące długotrwale bezrobotnych zostały udostępnione w Powiatowym Urzędzie Pracy w Tarnowie, zarówno w formie informatorów, jak i danych tabelarycznych w formie załączników do sprawozdań rocznych. Dane uzupełniające do badania stanowiły internetowe bazy danych Głównego Urzędu Statystycznego. Postawione we wstępie hipotezy potwierdziły się.
Long term unemployment: volume, structure and specifity of the phenomenon - based on Tarnów job market between the years of 2007 and 2010
Keywords: bezrobocie; struktura bezrobocia; bezrobocie długotrwałe; rynek pracy; region tarnowski