Edytor animacji - Pietrzak, Paweł (My University, 2008)
Pracę poświęcono grafice komputerowej. Jest ona opisem interfejsu programu MoveMapping napisanego na potrzeby pracy. Program korzysta z biblioteki Ogre3d. Aplikacja pozwala tworzyć i eksportować wykonane animacje do zaprojektowanego samodzielnie formatu PMM. Praca zawiera również opis rozszerzenia dla biblioteki Ogre3d nazwanego OgreAnimatronix. OgreAnimatronix wykorzystuje podstawowe operacje Ogre3d do stworzenia rozszerzenia, które umożliwia animację struktur odczytywanych z pliku PMM, a edytowalnych z poziomu MoveMapping. Projekty MoveMapping oraz OgreAnimatronix zawierają podobne struktury danych, aczkolwiek OgreAnimatronix korzysta ze znacznie efektywniejszej wersji. Na podstawie specyfikacji odnoszących się do krzywej Beziera, interpolacji oraz aproksymacji dokonano implementacji tych algorytmów. Cała koda zawarta zarówno w projekcie MoveMapping jak i OgreAnimatronix jest wynikiem pracy własnej autora.
Animation editor
Keywords: grafika komputerowa; programy komputerowe; animacje komputerowe