Psychologiczne aspekty podatności na reklamę - Kozieńska, Agnieszka (My University, 2009)
W pracy starano się znaleźć związki pomiędzy osobowością danej jednostki, a jej podatnością na przekazy reklamowe. Temat ten ze względu na swą rozległość zawężono do dwóch konkretnych typów osobowości, a mianowicie ekstrawertyków i neurotyków. Próbowano zatem ustalić, czy ludzie wyróżniający się przewagą cech ekstrawertycznych są bardziej podatni na wpływy reklamy od osób introwertycznych. Drugim obszarem analizy jest ustalenie, czy jednostki wykazujące dominację elementów neurotyczności silniej ulegają wpływom reklamy od osób stabilnych emocjonalnie.
Psychological Aspects of Susceptibility to Advertising
Keywords: reklama; osobowość człowieka; psychologia reklamy; psychologia konsumenta