Strategie inwestycyjne wybranych funduszy inwestycyjnych - Wąchała, Łukasz (My University, 2014)
Głównym celem niniejszej pracy jest analiza strategii wybranych funduszy inwestycyjnych. Pierwsza część ma charakter teoretyczny: zaprezentowano zagadnienia związane z pośrednictwem finansowym, zaletami i wadami inwestowania w fundusze, charakterystyką działalności funduszy i z głównymi strategiami inwestowania. Ta część oparta została na literaturze przedmiotu odnoszącej się do funduszy inwestycyjnych. Następnie przystąpiono do analizy z podziałem na fundusze akcji, obligacji, rynku pieniężnego, zrównoważone i stabilnego wzrostu. Analiza oparta została na stopach zwrotu i indeksie Sharpe’a, który określa poziom ryzyka. Przeprowadzona analiza pozwoliła ustalić, które z funduszy są najlepiej opłacalne dla klientów.

The main theme of this paper is to analyze the strategies of selected investment funds. The first part is theoretical: presents issues related to financial intermediation, advantages and disadvantages of investing in mutual funds, characteristics of the funds' operations and key investment strategies. These part are based on the literature relating to investment funds. Then there is an analysis of the equity funds, bond, money market, balanced and sustainable growth. The analysis was based on rates of return and the Sharpe index, which determines the level of risk. The analysis allowed to determine which funds are most effective for customers.
The investment strategies of the selected investment funds
Keywords: fundusze inwestycyjne; pośrednicy finansowi; inwestycje; towarzystwo funduszy inwestycyjnych; investment funds; financial intermediaries; investment; investment fund company