Gra 3D stworzona z wykorzystaniem środowiska Unreal Development Kit w oparciu o silnik graficzny Unreal Engine 3.0 - Tokarczyk, Piotr (My University, 2012)
W ramach pracy ma powstać wirtualny świat stworzony w środowisku 3D z wykorzystaniem silnika Unreal Engine 3.0 w wersji darmowej. Świat ten powinien zawierać kilkadziesiąt statycznych i dynamicznych obiektów 3D, z których zbudowane będą poszczególne lokalizacje, postacie oraz inne elementy świata, z którymi gracz mógłby wchodzić w interakcję. Wszystkie modele 3D powinny mieć nałożone tekstury, oddziaływać z umieszczonymi na scenie światłami i rzucać cienie oraz kolidować ze sobą i graczem. Silnik Unreal Engine i pakiet deweloperski Unreal Engine Development Kit to idealne narzędzie do tworzenia wieloplatformowych, zaawansowanych gier 3D, które w dalszym ciągu jest rozwijane i w najbliższych latach produkt firmy Epic Games będzie jednym z najlepszych, dostępnych na rynku narzędzi tego typu. Dzięki specyficznej, bezpłatnej licencji do celów naukowych nie musimy ponosić kosztów związanych z podnoszeniem swoich kompetencji z zakresu projektowania gier 3D z wykorzystaniem opisywanej technologii. Również osoby zainteresowane rozpoczęciem pracy w charakterze twórcy gier nie są zmuszone ponosić wysokich kosztów w chwili rozpoczęcia swojej kariery zawodowej w tej branży.
3D game created in Unreal Development Kit framework based on Unreal Engine 3.0
Keywords: modelowanie obrazu cyfrowego; grafika komputerowa; grafika 3d; programy komputerowe