Wykorzystanie metod statystycznych w ocenie restrukturyzacji przedsiębiorstwa PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. - Dział Energetyki - Pacułt, Elżbieta (My University, 2009)
Założeniem pracy jest ocena zmian w przedsiębiorstwie PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., które zaszły w latach od 2001 do 2007 przy wykorzystaniu metod statystycznych. Praca składa się z trzech podstawowych rozdziałów. W rozdziale I przedstawiono zmiany jakie zaszły w przedsiębiorstwie państwowym Polskie Koleje Państwowe. W jednym z podrozdziałów opisano modele restrukturyzacji jakie były brane pod uwagę przy wyborze modelu właściwego dla PKP. Następnie przedstawiono spółki jakie zostały utworzone w wyniku restrukturyzacji PKP. W rozdziale II opisano spółkę utrzymaniową PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., jedną ze spółek Grupy PKP. Przedstawiono podstawowe zadania spółki, sytuację majątkową oraz wyniki ekonomiczno-finansowe. Celem rozdziału I i II jest nakreślenie otoczenia ekonomicznego i technologicznego dla problemów badawczych zweryfikowanych w rozdziale III. W rozdziale III przedstawiono problemy badawcze i hipotezy związane z działalnością Działu Energetyka przedsiębiorstwa PKP PLK S.A. Jednym z problemów jest pytanie : czy nakłady finansowe poniesione na utrzymanie sieci trakcyjnej mają istotny wpływ na awaryjność sieci trakcyjnej. Uzyskano również prognozy nakładów finansowych na utrzymanie sieci trakcyjnej i poniesionych wydatków na energię elektryczną.
Use of statistic methods in evaluation of PKP Polish Railway Lines Co. - Energetic Department conversion
Keywords: metody statystyczne; restrukturyzacja; PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.; PKP