Analiza strategiczna na przykładzie firmy „Olszański” - Gołąb, Artur (My University, 2014)
Celem pracy jest dokonanie oceny sytuacji strategicznej przedsiębiorstwa „Olszański". Wszystkie informacje i dane dotyczące firmy transportowej „Olszański” zostały zaczerpnięte z literatury fachowej, a także z informacji udostępnionych przez prezesa firmy „Transport Międzynarodowy Spedycja Olszański Kazimierz Olszański Mariusz Olszański Mirosław”. Praca zawiera w sobie wstęp, cztery rozdziały i zakończenie. Rozdział pierwszy opisuje koncepcję analizy strategicznej, jej istotę i cele, a także obrazuje jej modele i zakres. Rozdział drugi zawiera charakterystykę metod używanych w analizie strategicznej. W sposób szczegółowy poddano analizie firmę „Olszański” jako przedmiot badań empirycznych poprzez metody analizy otoczenia dalszego, bliższego oraz metody zintegrowane. W rozdziale trzecim przedstawiono firmę „Transport Międzynarodowy Spedycja Olszański Kazimierz Olszański Mariusz Olszański Mirosław”. Natomiast rozdział czwarty zawiera w sobie identyfikację otoczenia i ocenę sytuacji strategicznej przedsiębiorstwa „Olszański”.

The aim of this work is analyze strategic analysis, characterization its course and its evaluation in “Olszański” company. All information and data were taken from the literature, and it was also used information provided by the President's "Transport International Freight Forwarding Olszański Kazimierz Olszański Mirosław Olszański Mariusz. This work includes the introduction, four chapters and conclusion. The first chapter contains a concept of strategic analysis, its essence, objectives, and also illustrated its models, scope and classified methods of strategic analysis. The second chapter contains the characteristics of the methods and instruments used in strategic analysis. “Olszański” company has been subjected to a detailed analysis as a matter of empirical studies by the method of analysis in the environment further and closer and integrated methods. The third chapter presents the company "Transport International Freight Forwarding Olszański Kazimierz Olszański Mirosław Olszański Mariusz“. And the fourth chapter includes identification of environmental and assessment of the strategic situation of the ”Olszański”company.
Strategic analysis on the example of the „Olszański” company
Keywords: analiza; strategia; analiza strategiczna; otoczenie bliższe i dalsze; metody analizy; analysis; strategy; strategic analysis; proximal and distal environment; methods of analysis