Kontraktowanie świadczeń zdrowotnych - zmiany organizacyjno-prawne - Turska-Szura Agata (My University, 2007)
Celem niniejszej pracy jest analiza zmian organizacyjno-prawnych w kontraktowaniu świadczeń zdrowotnych. W pracy opisano finansowania ochrony zdrowia, przybliżono temat z zakresu obowiązującego do 1999r. w polskim systemie zdrowotnym modelu Siemaszki. Opisano proces reformowania sektora ochrony zdrowia rozpoczęty w styczniu 1999 r. poprzez wprowadzenie powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego i instytucji Kas Chorych oraz dwie kolejne ustawy pozostawiające system ubezpieczeniowy w Polsce, będące kolejnymi aktami prawnymi regulującymi materię ubezpieczeń zdrowotnych. Zamieszczono informację na temat podstaw prawnych zawierania kontraktów, podmiotów uczestniczących w systemie ochrony zdrowia oraz charakterystykę poszczególnych rodzajów umów na świadczenia zdrowotne. Dokonano charakterystyki zakładu podstawowej opieki zdrowotnej.
Contracting health services - organizational and legal changes
Keywords: zarządzanie w ochronie zdrowia; opieka zdrowotna; reformy systemu opieki zdrowotnej; podstawy prawne zawierania kontraktów; kontraktowanie świadczeń zdrowotnych