Rola motywowania pracowników w zarządzaniu zasobami ludzkimi – na przykładzie przedsiębiorstwa Sezam Sp. z o.o. - Krawczyk, Kinga (My University, 2015)
Praca ma na celu ukazanie roli jaką pełni motywacja i motywowanie pracowników w zarządzaniu zasobami ludzkimi. Zagadnienie to przedstawiono na przykładzie firmy SEZAM Sp. z o.o. W badaniach własnych posłużono się metodą sondażu diagnostycznego, a w jego ramach przeprowadzono ankietę wśród pracowników badanej firmy. Struktura pracy składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym zostały przedstawione aspekty teoretyczne zarządzania zasobami ludzkimi, a także omówiono istotę, modele i procesy zarządzania zasobami ludzkimi oraz strategiczne zarządzanie zasobami ludzkimi. Rozdział drugi to omówienie istoty motywacji i motywowania pracowników. Dokonano tu przeglądu definicji oraz teorii motywowania, przedstawiono system motywowania i czynniki, jakie wpływają na jego kształt, a także finansowe oraz pozafinansowe elementy motywowania pracowników. W rozdziale trzecim, stanowiącym część badawczą pracy przedstawiono motywowanie pracowników w firmie ochroniarskiej SEZAM Sp. z o.o. Przeprowadzono tu analizę i interpretację wyników przeprowadzonej ankiety, a następnie podsumowano wyniki badań oraz sformułowano wnioski.

The main purpose of this dissertation is to indicate the importance of motivation and employee motivating process in Human Resources management, focusing on SEZAM Sp. Z o.o. (property protection and security agency) as a case study. Research has been based on a diagnostic poll method by conducting a survey among the SEZAM employees. The dissertation consists of three chapters. The first chapter describes theoretical aspects as well as the essence, models, processes and strategic governance of human resources management. The second chapter defines an essence of motivation and employees’ motivating process. The definition of motivation, motivating theory, motivating system and its’ development factors (as well as financial and non-financial aspects of employee motivating) have been described further in this chapter. A third and the last chapter (constituting of the result research description) has been dedicated to characterize on how SEZAM employees are being motivated. A survey result interpretation followed by the analysis have been performed in order to formulate assumptions an conclude research results.
A role of motivation In Human Resources management – case study: Sezam Sp. z o.o.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; motywacja; motywowanie; system motywowania; firma SEZAM; human resources management; motivation; motivating; motivating system; SEZAM