Formy i instrumenty finansowania przedsiębiorstw - Klimczak Andrzej (My University, 2004)
Finanse przedsiębiorstwa stanowią rozległą dziedzinę wiedzy, ściśle sprzężoną z praktyką zarządzania procesami gospodarczymi. Poznanie tej wiedzy warunkuje efektywne podejmowanie decyzji związanych z przebiegiem procesów gospodarczych i wyborem kierunków przedsięwzięć rozwojowych. Kondycja finansowa przedsiębiorstwa zależy przede wszystkim od wiedzy i przedsiębiorczości menedżerów. Oni bowiem mogą czynić posiadane zasoby pieniężne na bardziej efektywne. Oznacza to, że dobre zarządzanie zasobami finansowymi jest źródłem sukcesu i rozwoju przedsiębiorstwa, może również stanowić barierę ograniczającą ten rozwój. Możliwość nie zakłóconego funkcjonowania i rozwoju przedsiębiorstwa jest z finansowego punktu widzenia uzależniona od dostępności niezbędnego kapitału jak również od doboru form i instrumentów finansowania przedsiębiorstwa. W warunkach rozwiniętych gospodarek rynkowych przedsiębiorstwo ma możliwość wykorzystywania zróżnicowanych źródeł finansowania swojej działalności. Dobór tych źródeł, stanowiący konsekwencję wykorzystywania określonych form i instrumentów finansowania, wywiera również bezpośredni wpływ na efektywność przedsiębiorstwa oraz stopień realizacji jego celów. Niniejsza praca prezentuje teoretyczne, metodyczne i praktyczne aspekty wykorzystywania przez przedsiębiorstwo różnych form i instrumentów finansowania. W części badawczej dokonano oceny wykorzystania form i instrumentów w procesie finansowania przedsiębiorstwa "JAFAR" S.A. w Jaśle.
Keywords: zarządzanie finansami; gospodarka finansowa przedsiębiorstwa; finanse; instrumenty finansowania; organizacja i zarządzanie