Wykorzystanie baz danych w pośrednictwie ubezpieczeniowym - Bacławski Marek (My University, 2005)
Baza danych jest zbiorem informacji dotyczące danego tematu czy zagadnienia. Jak najbliżej odzwierciedla rzeczywistość i często służy jako zapis procesów pojawiających się w realnym świecie. Najprostszym przykładem bazy danych są te pierwsze papierowe wersje jak np. kartoteka pacjentów w przychodni, książka telefoniczna, czy książka kucharska. Wraz z rozwojem techniki i potrzeb nowoczesnego świata zostały stworzone bazy danych służące do przechowywania informacji w postaci elektronicznej normalnie gromadzonych na papierze. Dzięki temu bardzo szybko można wyszukiwać interesujące nas informacje, segregować je wedle różnych kryteriów. W dzisiejszym świecie bazy danych głównie kojarzą się z nowoczesnym przedsiębiorstwem, umożliwiającym szybkie i skuteczne zarządzanie. Bazy danych w biznesie wspomagają obsługę klienta, dystrybucję towaru, systemy księgowe, itp. Dzięki systemom bazodanowym, firmy mają dostęp do strategicznych danych, dzięki którym mogą określić swój dalszy kierunek i podjąć kluczowe decyzje dotyczące ich biznesu. W niektórych przypadkach cała działalność przedsiębiorstwa opiera się na działaniu bazy danych. Przykładem takiego biznesu są operatorzy telefonii komórkowej, gdzie cały system opiera się na bazie danych (numer telefonu to w końcu pole klucza) bez automatycznego systemu bazodanowego istnienie firmy było by raczej nie możliwe. gdy interesuje nas stworzenie nieskomplikowanej lokalnej bazy danych, można użyć popularnych programów tego typu jak: Microsoft Access, Paradox, dBase. Gdy interesują nas bazy danych typu klient-serwer gdzie wszelkie dane przechowywane są na serwerze, który przeważnie jest osobnym komputerem, a dostęp do danych realizuje się za pomocą aplikacji klienckich. W takich przypadkach najlepiej wybrać produkty firm: Microsoft, Oracle, Sybase, Informix. W bazie danych „prowizja” wykorzystuje bazę danych typu klient-serwer. Aplikacje kliencka napisana jest w Accessie. Zdecydowałem się na ten krok, gdyż Access daje olbrzymie możliwości, bardzo rozbudowany język programowania daje nieograniczoną swobodę działania, a łatwość obsługi (graficzny interfejs) powoduje, iż staje się idealnym narzędziem do tworzenia aplikacji klienckich. Serwer realizowany jest w Microsoft Server 2000. Jest to narzędzie dające bardzo wiele możliwości, przy których aplikacja typu Access nie może się równać. A w bazach, w których mamy doczynienia z bardzo dużą ilością danych i gdy poziom skomplikowania wykracza znacznie dalej niż zwykła baza danych narzędzie to staje się wprost idealne. Daje bardzo duże możliwości rozbudowy i korzystania z bazy danych przez Internet.Aby odpowiednio zaprojektować bazę danych, tak, aby mogła ona przechowywać odpowiednie dane oraz raportować informacje najbardziej potrzebne, należy przeprowadzić dogłębną analizę problemu i jasno określić cel bazy danych. Następnym krokiem jest rozpoczęcie projektowania bazy danych. Wymaga to bardzo dobrej znajomości istoty problemu, co czasami bywa dużą przeszkodą dla programistów, którzy muszą poznać problem czasami nawet głębiej niż sami zainteresowani bazą danych. Często wymaga to długich rozmów z przyszłymi użytkownikami systemu.
Keywords: bazy danych; pośrednictwo ubezpieczeniowe; obliczenie wartości prowizji; produkt; prowizja; programowanie; fundusze inwestycyjne; obsługa programu