Wpływ materialnych i pozamaterialnych narzędzi motywacyjnych na efektywność i wyniki pracy na przykładzie firmy „Wyrób i Handel materiałami budowlanymi STELMACH Spółka Cywilna „ w Cieniawie - Hasior, Kinga (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy było zbadanie czy istniejące w firmie „Betoniarnia Cieniawa” narzędzia motywacyjne wpływają na efektywność i wyników pracy. Sformułowano następujące problemy badawcze: 1. Czy firma „Wyrób i Handel Materiałów Budowlanych Stelmach S.C.” posiada przejrzysty system narzędzi motywacyjnych? 2.Czy funkcjonujące w firmie „ Wyrób i Handel Materiałów Budowlanych „Stelmach” S.C. narzędzia motywacyjne mają wpływ na efektywność i wyniki pracy ? W celu uzyskania odpowiedzi na wyżej zadane pytania postawiono hipotezy: H1: Firma „Wyrób i Handel materiałami budowlanymi SC Stelmach” posiada przejrzysty system narzędzi motywacyjnych. H2: Funkcjonujące w firmie „Wyrób i Handel materiałów budowlanych SC Stelmach” w Cieniawie narzędzia motywacyjne wpływają na efektywność i wyniki pracy. Narzędziem badawczym wykorzystanym do zweryfikowania hipotez jest ankieta. Badaniem objęto 45 pracowników firmy „Wyrób i handel materiałami budowlanymi SC ”Stelmach” różnego szczebla tj. 7 pracowników umysłowych oraz 38 pracowników fizycznych. Podsumowując uzyskane dane stwierdzono, iż w firmie nie ma przejrzystego systemu narzędzi motywacyjnych, a funkcjonujące narzędzia motywacyjne nie wpływają na efektywność i wyniki pracy. W związku z tym nasuwa się konkluzja o konieczności zaprojektowania i wdrożenia jednolitego programu motywacji pracowników. Program ten winien być oparty na jasnych kryteriach i zawierać wszystkie elementy umożliwiające skuteczne motywowanie pracowników.
The influence of tangible and intangible motivation tools on the effectiveness and work results on the example of the company STELMACH Manufacturing and Trading Construction Materials, civil partnership, from Cieniawa
Keywords: zarządzanie personelem; motywacja; motywowanie pracowników; motywacje płacowe; motywacje pozapłacowe