Restrukturyzacja finansowa a płynność finansowa i rentowność przedsiębiorstwa - Wańczycka Mariola (My University, 2004)
Cykl życia przedsiębiorstwa zależy od wielu czynników. W każdym przedsiębiorstwie są dobre i złe okresy. Gdy są one dobre to pozostaje nam jedynie wzmacniać czynniki rozwojowe. Jednakże zdarza się również, że po prosperity nadchodzi kryzys, ale i wtedy można z niego wyjść obronną ręką poprzez racjonalne i szybkie działanie. Efektywność i dalsza egzystencja przedsiębiorstwa zależy od działań, na które zdecyduje się przedsiębiorca. Środowisko gospodarcze działa jak filtr, zachowując jedynie firmy pełne twórczego dynamizmu i pomysłów. W większości przypadków powodem ogłoszenia stanu upadłości firmy jest zła sytuacja finansowa. Jednym z najlepszych rozwiązań jest przeprowadzenie restrukturyzacji finansowej. To dzięki właściwemu przeprowadzeniu restrukturyzacji finansowej przedsiębiorstwo ma szansę na odzyskanie płynności finansowej i przywrócenie rentowności. Celem pracy jest przedstawienie wpływu restrukturyzacji finansowej na płynności finansową i rentowność przedsiębiorstwa. W związku z powyższym autorka postawiła następujące hipotezy badawcze: Czy przeprowadzone działania restrukturyzacyjne w spółce "Transport" doprowadziły do utrzymania płynności finansowej? Czy poprawa płynności finansowej wpłynęła korzystnie na rentowność Spółki?
Keywords: restrukturyzacja finansowa; płynność finansowa; rentowność przedsiębiorstwa; restrukturyzacja przedsiębiorstw; analiza wskaźnikowa