Kontrakty menedżerskie w spółkach kapitałowych - Bącal Agata (My University, 2001)
Celem pracy jest analiza kontraktów menedżerskich w spółkach kapitałowych. Przedstawiono istotę kontraktu menedżerskiego oraz zaprezentowano czynniki mające wpływ na powodzenie umowy menedżerskiej w praktyce. Zaprezentowano obowiązki i uprawnienia menedżera, przedstawiono zagadnienia związane z odpowiedzialnością kontraktowego zarządcy oraz ograniczeniami jego samodzielności i autonomii w prowadzeniu spraw i reprezentowaniu spółki. Przedstawiono również obowiązki i uprawnienia spółki.
Keywords: spółka kapitałowa; kontrakt menedżerski; obowiązki menedżera; uprawnienia menedżera; menedżer