Controlling w operacyjnym zarządzaniu przedsiębiorstwem na przykładzie firmy Nowy Styl Sp. z o.o. - Czabanowski, Łukasz (My University, 2011)
Controlling stanowiąc system wzajemnie powiązanych przedsięwzięć, zasad, metod i technik służących wewnętrznemu systemowi sterowania i kontroli, jest zorientowany na osiągnięcie wyznaczonych celów. Niniejsze opracowanie prezentuje stosowanie controllingu w operacyjnym zarządzaniu przedsiębiorstwem na przykładzie firmy Nowy Styl, wiodącego producenta krzeseł. Controlling w swej istocie proponuje system zespołowego zarządzania przedsiębiorstwem, w którym dokładne rozgraniczone są obszary odpowiedzialności i uprawnień. Wiąże się to z decentralizacją zarządzania i pociąga za sobą konieczność wyodrębnienia ośrodków odpowiedzialności za wyniki. Decyzje podejmowane przez menadżerów muszą zostać wsparte odpowiednimi informacjami. Zadaniem controllingu jest więc stworzenie w przedsiębiorstwie miarodajnego systemu sprawozdawczego, dostarczającego wieloprzekrojowych informacji oraz umożliwiającego ścisłą kontrolę realizacji ustalonych celów i prawidłowości procesów gospodarczych. Odbywa się to poprzez wdrożenie odpowiednich narzędzi dzięki którym kierownictwo uzyskuje lepszy obraz powiązań i zależności w przedsiębiorstwie. Stopniowo wprowadzane narzędzia w postaci rachunków kosztów, budżetów oraz systemów mierników oceny ośrodków odpowiedzialności, powinny stanowić nośniki celów przedsiębiorstwa. Ocena skuteczności i efektywności poszczególnych ośrodków odpowiedzialności oraz kierujących nimi menadżerów, zapewnić powinien prawidłowy system motywacyjny oparty na rzeczywistych rezultatach, a nie na zasadzie uznaniowej.

The controlling as the system of mutual coherent ventures, principles and methods serves the concrete purposes, is oriented to achieve the strictly determined aims. This Master Thesis presents the application of controlling in the enterprise operating management, exemplified by “Nowy Styl” company, the main producer of chairs. The controlling proposes the way of the team management of company, which has precisely differentiated the areas of responsibility and authorities. It is closely related to the decentralization of administration and it provides the necessary of the separating the responsibility centres for results. The managers make their decisions on the basis of the relevant information. The controlling should create the competent reporting system in company, this system should enable the strict control of realization the determined aims and the control of commercial processes correctness. The whole process is realized by using some instruments giving better view of the relations in the enterprise. The gradual implementation of those instruments, as the cost accounting, the budgets and the systems of responsibility centres evaluation, should be the main carriers of the enterprise purposes. The appropriate motivation system based on real results, not on the recognition procedures, should ensure the efficiency of each responsibility centre and their chief managers in the end of the process.
Nowy Styl Ltd. as the example of using controlling in operational enterprise management
Keywords: cele; ośrodki odpowiedzialności; system sprawozdawczy; budżetowanie; mierniki ocen; purposes; enterprise responsibility centres; reporting system; budgeting; measures of evaluation