Koncepcja restrukturyzacji organizacyjnej ZPOW "Pektowin" w Jaśle. - Gajecki Andrzej (My University, 2000)
Przemiany społeczno-gospodarcze, jakie dokonują się w Polsce, stawiają firmom poważne wyzwania. W otoczeniu przedsiębiorstw nastąpiła całkowita zmiana „reguł gry”. Gospodarka rynkowa wymaga od przedsiębiorstw elastyczności działania i umiejętności jego dostosowania się nie tylko do zmian już zaistniałych na rynku, ale również do przewidywalnych lub oczekiwanych.Proces restrukturyzacji konkretnego przedsiębiorstwa jest procesem wyjątkowym, silnie osadzonym w kontekście działania. Nie ma więc jednego uniwersalnego modelu restrukturyzacji przedsiębiorstw. Podczas przygotowania i realizacji procesu stosuje się jedynie podobne reguły postępowania, natomiast szczegółowe rozwiązania będą zależały od specyficznych uwarunkowań konkretnego przedsiębiorstwa.Celem pracy jest opracowanie koncepcji restrukturyzacji organizacyjnej dla ZPOW „PEKTOWIN” w Jaśle. Program ten ma przywrócić przedsiębiorstwu elastyczność działania i umiejętności dostosowywania się jego nie tylko do zmian już zaistniałych na rynku, ale również do przewidywanych lub oczekiwanych.
Keywords: restrukturyzacja organizacyjna; restrukturyzacja przedsiębiorstw; reengineering; lean management; outsourcing; spin off; diagnoza struktury organizacyjnej; ocena konkurencyjności produktów; restrukturyzacja majątkowa