Analiza możliwości powiązania kapitałowego spółek NFI na przykładzie ZNTK S.A. Nowy Sącz oraz ZNTK S.A. Mińsk Mazowiecki - Oracz Hubert (My University, 2000)
Celem ogólnym niniejszej pracy jest analiza i przedstawienie istotnych czynników powodujących konieczność modyfikacji strategii przed podjęciem decyzji o rozpoczęciu procesu organizacji powiązania kapitałowego spółek. Celem szczegółowym jest opracowanie koncepcji powiązania kapitałowego spółek, uwzględniającej motywy zidentyfikowane w celu ogólnym a w szczególności: 1.możliwości powiązania kapitałowego, 2.uwarunkowań prawnych realizacji procesu, 3.analizy niektórych efektów powiązania kapitałowego (rynkowych i finansowych, B&R), 4.analiza społecznych aspektów powiązania kapitałowego. Celem pracy jest również zarekomendowanie zmian w strategii w aspekcie proponowanych powiązań kapitałowych na tle polityki NFI.
Keywords: gospodarka; zarządzanie; przejęcia; fuzje; alianse strategiczne; grupy kapitałowe; proces integracji; negocjacje; powiązania kapitałowego spółek NFI; ZNTK S.A. Nowy Sącz; ZNTK S.A. Mińsk Mazowiecki