Kształtowanie osobowości w procesie pracy - Płaneta, Elżbieta (My University, 2007)
Każdy człowiek jest jednostką indywidualną, rozwijającą się w społeczeństwie. Podczas tego rozwoju kształtuje swoją osobowość nie tylko przez obserwację, ale także przez naukę, kulturę, pracę, więź z innymi ludźmi. W życiu społecznym najważniejsze jest właśnie to, co dzieje się między ludźmi, to co łączy ich w spójne zbiorowości . Praca i stosunki produkcji są bazą życia a kultura nadaje mu sens i kształt. W aspekcie osobowym praca jest środkiem rozwoju człowieka. Jest dobrem człowieka- dobrem jego człowieczeństwa- przez nią człowiek nie tylko przekształca przyrodę dopasowując ja do swoich potrzeb, ale także urzeczywistnia siebie jako człowiek, a poniekąd bardziej staje się człowiekiem. Celem niniejszej pracy jest próba oceny jak praca wpływa na kształtowanie osobowości człowieka, jak zmienia jego życie, jego sposób myślenia, podejście do świata. Czy współczesna hierarchia wartości przekształca się wraz ze zmianą pracy, środowiska w jakich się przebywa, ludzie jakich spotka się na swojej drodze życia. Główny problem badawczy koncentrował się wokół pytania czy praca ma wpływ na kształtowanie osobowości człowieka, czy może zmienić jego sposób bycia, myślenia, patrzenia na świat.
Forming of personality in process of work
Keywords: teorie kształtowania osobowości; typy osobowości; praca; wartościowanie i wycena pracy; praca a socjalizacja człowieka; ewolucja wzoru osobowości człowieka; monotonia pracy; konflikt