Analiza Strategii Rozwoju Miasta Nowy Sącz - Migacz, Mateusz (My University, 2010)
Głównym obiektem badawczym niniejszej pracy jest miasto Nowy Sącz. To niespełna 90 – tysięczne miasteczko położone w południowej części Polski staje się być coraz ważniejsze i coraz bardziej prestiżowe niż miało to miejsce w przeszłości. Czy zmianom tym towarzyszy trend odgórny jak np. prowadzenie przez Unię Europejską polityki regionalnej, czy może rozwój miasta krzewią czynniki oddolne jak charakter i tradycja regionu. Czy może miasto jest hybrydą tych czynników – będąc wierne swojej tradycji rozwija się w zmieniającej się Europie. Zmiany wprowadzane w mieście, takie jak remonty budynków czy nawierzchni są następstwem umieszczenia ich w planach wieloletnich nazywanych obecnie „strategiami rozwoju”. Strategia Rozwoju jest kolejnym obiektem badawczym niniejszej pracy. Zapisy strategii stanowią dokument w oparciu o który przyznawane są dotacje dla ośrodka miejskiego. Wsparcie finansowe stanowi realny fundament pod wykonywanie nowych inwestycji, a co za tym idzie powstaje możliwość przeobrażania miasta według jakiegoś planu. Praca ta spróbuje znaleźć odpowiedzi na pytania na co głównie w Nowym Sączu wydawane są pieniądze, co pozwoli określić kierunek rozwoju miasta, poprzez zintensyfikowanie działań w obszarach, które dla miasta są najatrakcyjniejsze. Celem niniejszej pracy jest ukazanie potencjału miasta tzn. zaznaczenie obszarów inwestycyjnych, które w niedalekiej przyszłości mogą przynieść wymierne zyski dla miasta. Lektura tej pracy pozwoli odbiorcy zaznajomić się z ośrodkiem miejskim jakim jest Nowy Sącz, co więcej ukazanie w niej różnych aspektów życia miejskiego takich jak: arena samorządowa czy szacunek do regionalnej historii, pozwoli poczuć obecny w mieście klimat.
Analysis Strategy of Development for City of Nowy Sacz
Keywords: Nowy Sącz; strategia rozwoju