Zarządzanie zasobami ludzkimi w sieci nowosądeckich aptek - Czopek, Łukasz (My University, 2013)
Celem pracy jest charakterystyka oraz analiza systemu zarządzania zasobami ludzkimi w sieci Aptek w Nowym Sączu. Problem badawczy pracy został zawarty w pytaniu: „W jaki sposób przebiega zarządzanie zasobami ludzkimi w nowosądeckich Aptekach?”. Jest to problem praktyczny, służący określeniu aktualnej sytuacji w tym zakresie, jak i opracowaniu rozwiązań mogących poprawić funkcjonowanie systemu ZZL w badanej organizacji. Badania zostały przeprowadzone w czerwcu 2013 r. W tym czasie zebrano materiał źródłowy pochodzący z akt osobowych pracowników oraz dokumentów na temat badanej sieci Aptek w Nowym Sączu oraz funkcjonującego w nim zarządzania zasobami ludzkimi. Poza tym, przeprowadzono wywiady z zatrudnionymi w niej pracownikami oraz kierownikami poszczególnych placówek na temat obszarów ZZL: metod rekrutacji i selekcji, motywowania, doskonalenia, jak również systemu oceniania i wynagradzania. Wyniki wskazują na to, iż nie jest on w pełni poprawny. Dotyczy to przede wszystkim obszaru motywowania oraz oceny pracowników. Pierwszy z nich cechuje się małą ilością motywatorów, zaś w odniesieniu do pracowników zajmujących stanowisko pomocy aptecznych można stwierdzić, że motywowanie za pomocą jedynie płacy zasadniczej nie pełni roli motywującej. W zakresie oceny pracowników brakuje planowości i opracowanej procedury oceniania. Należy zauważyć, że aptekami kierują farmaceuci, którzy bardzo często nie posiadają odpowiedniej wiedzy z zakresu nie tylko zarządzania ludźmi, ale także innych obszarów zarządzania.
Human resource managment in network pharmacies in Nowy Sącz
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; zatrudnienie; rekrutacja pracowników; selekcja personalna; motywowanie pracowników; rynek farmaceutyczny