Analiza wpływu procesu prywatyzacji na rozwój firmy na przykładzie niepublicznego przedszkola "Jaś i Małgosia" - Kruczek, Małgorzata (My University, 2008)
Celem pracy jest ocena wpływu procesu prywatyzacji na rozwój firmy na przykładzie Niepublicznego Przedszkola „Jaś i Małgosia” w Nowym Sączu. Szczegółowa analiza poszczególnych danych powinna dać odpowiedź, czy procesy zachodzące w tej placówce są korzystne oraz jak prywatyzacja wpłynęła na przedszkole i jak się zmieniło się po prywatyzacji. Pozwoli to określić cel działań. Praca składa się z 5 rozdziałów. Pierwszy rozdział zawiera ogólne informacje na temat małych i średnich firm. Następny rozdział zawiera informacje na temat branży przedszkolnej w Polsce. Zawarte są w tym rozdziale również dane obrazujące strukturę państwowych i prywatnych przedszkoli w Polsce oraz informacje na temat rynku. Trzeci rozdział poświęcony jest zagadnieniom metodologicznym badania empirycznego. Czwarty zaś rozdział zajmuje się opisem przypadku Niepublicznego Przedszkola „Jaś i Małgosia”. Podane są najważniejsze informacje dot. opisywanej placówki, historii firmy, procesu przekształcenia placówki, programów, z jakich przedszkole korzysta oraz misja firmy. Znajdują się tam także dane dot. celów i zadań placówki. Piąty rozdział zajmuje się identyfikacją procesu prywatyzacji w opisywanym przypadku. Definiuje prywatyzację i przekształcenia własnościowe. Zajmuje się analizą i identyfikacją etapu rozwoju firmy na podstawie modelu rozwoju małych i średnich firm N. Churchilla i V. Lewis a także analizą potencjału rozwojowego na podstawie komponentów: przedsiębiorca, organizacja, strategia rozwoju sprywatyzowanego przedszkola „Jaś i Małgosia”.
Influence analysis of the privatization process to the company development on exemple of "Jas i Małgosia" - the independent kindergarden
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; prywatyzacja; studium przypadku; model Churchilla i Lewis