Zarządzanie personelem w jednostce samorządu terytorialnego na przykładzie Urzędu Gminy w Iwkowej - Dudek, Marta (My University, 2011)
Celem przeprowadzanego w pracy badania jest określenie zasad praktycznych zarządzania zasobami ludzkimi w jednostce samorządu terytorialnego jakim jest gmina, na tle ogólnej teorii zarządzania personelem. Badanie przeprowadzone zostało w Urzędzie Gminy w Iwkowej. Celem pracy jest przedstawienie, które z ogólnych zasad zarządzania są wykorzystywane w Urzędzie Gminy. Dokładniej ujmując zasady rekrutacji i selekcji pracowników urzędu, oceniania w trakcie pracy, wynagrodzeń oraz kreowania rozwoju kariery zawodowej urzędników. W pierwszy rozdziale przedstawiono pojęcie zarządzania personelem, zarządzania zasobami ludzkimi oraz pojęcie zasobu jaki posiadają pracownicy. Opisano również szczegółowo zasady rekrutacji i selekcji, oceniania, wynagradzania i rozwoju pracowników. Drugi rozdział poświęcono misji działania Urzędu Gminy, jego zadaniom i strukturze. Przedstawiono na jakich zasadach pozyskiwane są środki do budżetu, według jakich regulacji urząd funkcjonuje oraz status pracownika samorządowego. Trzeci rozdział zawiera cel i hipotezę badania oraz metodę badawczą, a także charakterystykę Gminy Iwkowa. Pracę kończy rozdział czwarty, w którym dokonano analizy praktyk zarządzania personelem w Urzędzie Gminy w Iwkowej. Rozdział zamyka ocena praktyk w badanym urzędzie. Po przeprowadzeniu badania przyjęto hipotezę: Praktyka zarządzania personelem w Urzędzie Gminy w Iwkowej jest zgodna z zasadami, które określone są w przepisach prawa oraz wiedzy teoretycznej na temat zarządzania personelem w jednostkach samorządu terytorialnego. Cel pracy został osiągnięty.
Personnel Management in local government unit on the example of the Commune Office in Iwkowa
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; samorząd terytorialny; urząd gminy; zarządzanie personelem; polityka personalna