Zgodność modeli wyceny EVA oraz DCF na przykładzie spółki Swissmed S.A. - Mokrzycki, Piotr (My University, 2012)
Celem poniższej pracy jest wykazanie zależności pomiędzy wyceną przeprowadzaną dwiema, niezależnymi metodami. Pierwszą z nich jest metoda zdyskontowanych wolnych przepływów pieniężnych DCF, a druga metoda dotyczy ekonomicznej wartości dodanej EVA. Wartości wycenianej spółki na podstawie obydwu metod powinny być bardzo zbliżone, nie powinna występować duża różnica w wycenie. Wycena przeprowadzona została, aby poznać wartość całkowitą firmy i pokazać, jak cena akcji na podstawie wyceny ma się do ceny akcji spółki na giełdzie. Badania przeprowadzono dla spółki Swissmed notowanej na Giełdzie Papierów Wartościowych. Na początku na podstawie danych historycznych z ostatnich 5 lat przygotowano prognozy, sprzedaży, rachunku zysków i strat oraz bilansu. Stanowiło to bazę dla późniejszego przeprowadzenie obliczeń wyceny, najpierw metodą DCF a następnie metodą EVA. Wyniki i obliczenia przedstawiono w pracy oraz w załącznikach arkusza kalkulacyjnego. W rezultacie otrzymano dwa wyniki wyceny na podstawie dwóch odrębnych metod. Porównując wyniki obliczeń przeprowadzonych metodą DCF oraz EVA udowodniono hipotezę pracy, mówiącą o tym, że wyniki wyceny obydwu modeli są takie same. Po porównaniu ceny akcji według wyceny i według notowań giełdowych stwierdzono, że rynek wycenia spółkę znacznie poniżej wyników wyceny, lecz jest to wynikiem optymistycznych założeń wyceny.

The main purpose of the master's thesis is to prove the accordance of two different valuation methods. First one is method of discounted cash flows (DCF) and second one is method of economic value added (EVA). The value of the company counted by those two methods separately should give similar result and the difference in the outcome of the valuation shouldn't differ. The valuation has been done to find the true value of the company given by the valuation methods and compare them to each other and to the value of the company at the stock market. The research have been made for Swissmed which is listed at Warsaw stock market. The beginning of valuation were historical data of previous 5 years of the company. The data were the base for preparing the forecast for the next 10 of the valuation. The forecast included sale, profit and loss statement and balance sheet. After that it was possible to prepare the true valuation using both valuation methods. The outcome of the valuation is stated in the thesis. As the result of the valuations based on DCF and EVA methods, it was clear that the outcomes are the same and there is a true accordance between those valuation models. Furthermore the outcome of the valuation was compared to the stock market price of shares and the conclusion was that the stock price is lower than valuation price due to optimistic forecast assumptions.
Convergence of EVA and DCF valuation models - Swissmed S.A. case study
Keywords: Economic Value Added (EVA); Discounted Cash Flow (DCF); wycena; wartość; porównanie metod wyceny; przepływy pieniężne