Weksel i jego praktyczne zastosowanie - Maciejewski, Tomasz (My University, 2009)
Weksel jako instrument finansowy wydaje się być narzędziem szalenie niedocenianym. Jest to instrument, który pomimo dynamicznych zmian na rynkach finansowych oraz pieniężnych w aspekcie zarówno globalnym jak i lokalnym, wciąż pozostaje instrumentem powszechnie stosowanym zarówno w rozliczeniach na linii bank-przedsiębiorca, jak również w rozliczeniach pomiędzy przedsiębiorstwami. Celem zamierzonym pracy jest zaprezentowanie i dogłębna analiza problemu weksli w zastosowaniu praktycznym przez przedsiębiorców polskich prowadzących interesy z kontrahentami zagranicznymi oraz krajowymi, przez banki, pracodawców, pracobiorców oraz wiele innych podmiotów wykorzystujących weksle w celu zabezpieczenia swoich interesów.
Bill of exchange and its usage
Keywords: weksle; poręczenie wekslowe; prawo wekslowe