Analiza porównawcza podatku dochodowego od osób fizycznych na przykładzie Polski i wybranych krajów Unii Europejskiej - Leśnik, Agnieszka (My University, 2013)
Głównym celem pracy jest porównanie podatku dochodowego od osób fizycznych w Polsce i w krajach Unii Europejskiej. W pracy jako metodę badawczą zastosowano analizę porównawczą w formie tabelarycznej. Jej celem było zbadanie czy harmonizacja tego podatku jest możliwa. Z przedstawionych wniosków wynika, że nie jest to obecnie realne zważywszy na ogromne różnice wynikające z poziomu gospodarki krajów członkowskich. Występują także olbrzymie rozbieżności w wysokości i rozpiętości stawek podatkowych. Chęć harmonizacji podatku dochodowego od osób fizycznych wprowadziłaby zapewne wielki chaos do systemu podatkowego wielu państw. Należy też zauważyć, że podstawą integracji krajów UE jest swobodny przepływ ludzi, towarów, usług i kapitału. Wspólnota uważa, że nie istnieje konieczność ujednolicenia podatku dochodowego od osób fizycznych, ponieważ nie ma to wpływu na przepływ przez granicę towarów i usług dlatego bardziej dąży się do harmonizacji podatku dochodowego od osób prawnych. Aby harmonizacja dochodów osobistych stała się możliwa należy wyrównać między państwami sytuację społeczno – ekonomiczną.

The main goal of this thesis is to benchmark the income tax on individuals in Poland and in the European Union. It uses a comparative analysis as a research method. The thesis as a research method used comparative analysis in tabular form. Its aim was to investigate whether the tax harmonization is possible. The presented applications shows that it is not currently feasible given the huge differences in the level of economies of member states. There are also huge differences in the amount and spread of tax rates. The desire to harmonize the income tax on individuals probably would introduce great confusion to the tax system of many countries. It should be noted that the basis for the integration of the EU is the free movement of people, goods, services and capital. Community considers that there is a need to harmonize the income tax from individuals, since it does not affect the flow across the border goods and services for the more committed to the harmonization of corporate tax law. To harmonize personal income was possible to align between the socio - economic.
Comparative analysis of income tax on individuals example of Polish and some European Union countries
Keywords: funkcje podatków; harmonizacja; analiza porównawcza; podatek dochodowy; elementy podatków