Efektywność płacowych i pozapłacowych narzędzi motywowania pracowników na przykładzie działu sprzedaży przedsiębiorstwa „Atlas” - Pacocha, Leszek (My University, 2015)
Praca prezentuje problematykę motywacji pracowników, w szczególności pracowników działu sprzedaży firmy Atlas. Zasadniczym problemem badawczym podejmowanym w niniejszej pracy jest sprawdzenie efektywności systemu motywowania pracowników w dziale sprzedaży firmy Atlas. W oparciu o literaturę przedmiotu w niniejszej pracy zdefiniowano pojęcie motywacji, przedstawiono teorie motywacji oraz omówiono modele motywowania pracowników. Następnie przedstawiono materialne i pozamaterialne czynniki wypływające na satysfakcję pracowników. Przy pomocy kwestionariusza ankietowego dokonano oceny poziomu motywacji oraz skuteczności systemów i narzędzi motywacyjnych stosowanych wśród pracowników działu sprzedaży firmy Atlas. Wykazano, że najważniejszym motywatorem jest wynagrodzenie a stosowany system motywacyjny jest skuteczny.

Abstract: The thesis depicts problematic aspects of workers’ motivation, particularly sales representatives of Atlas Company. The work contains research approach that checks the effectiveness of motivation system in Atlas Company. According to the subject literature, definition of motivation has been defined in the following thesis. Theory of motivation has been also showed as well as models of motivation for workers. Material and nonmaterial factors has been also showed that have an influence on working satisfaction. The survey has been used to determine a level of motivation, system efficacy and motivation tools for sales representatives in Atlas Company. The researches show that the most important motivator for workers is salary and the following motivating system is efficient.
Effectiveness of payroll and non-payroll motivation tools for workers with regard to sales department of Atlas Company
Keywords: bodziec; motywator; motywacja; teorie motywacji; narzędzia motywacji; system motywacyjny; wynagrodzenie; potrzeby; premie; incentive; motivator; motivation; theories of motivation; motivation tools; motivating system; salary; needs; bonuses; zadowolenie; satisfaction