Powiązania sieciowe w handlu w Polsce i ich znaczenie w budowaniu przewagi konkurencyjnej - Jakubowski Michał (My University, 2006)
Uczestnictwo przedsiębiorstw w różnego rodzaju powiązaniach sieciowych stwarza konieczność zbadania związku między takimi powiązaniami, a kształtowaniem poprzez nie trwałej przewagi konkurencyjnej. W niniejszej pracy autor skupia się głównie na powiązaniach sieciowych w sektorze handlu detalicznego na rynku polskim. Ich znaczenie rośnie wraz z nasileniem się procesów koncentracji i integracji. Istotnym punktem rozważań jest pokazanie, w jaki sposób trwała przewaga konkurencyjna w handlu, osiągana przez przedsiębiorstwa, jest uwarunkowana ich uczestnictwem w sieciach. Obiektem badań jest Polska Sieć Handlowa eLDe, zorganizowana przez LD Holding S.A. Celem pracy jest identyfikacja zasobów, które ta sieć wykształciła, i które mogą stać się dla niej źródłem trwałej przewagi konkurencyjnej. Praca ma również na celu określenie działań oraz roli strategii, jaką powinno przyjąć przedsiębiorstwo chcące skutecznie konkurować na polskim rynku spożywczym. Praca ma udowadnia, że integracja oraz stworzenie i realizowanie towarzyszącej jej odpowiedniej strategii daje możliwość istnienia na rynku polskim w dobie silnej konkurencji ze strony zachodnich sieci detalicznych.
Networks relations in Polish retailing and their role in creating competitive advantage
Keywords: powiązania sieciowe; przewaga konkurencyjna; sektor handlu detalicznego; koncentracja; integracja; franchising w Polsce