Ocena systemu wynagradzania pracowników w Spółdzielni Inwalidów "Tarnospin" w latach 2005-2006 - Janik Jarosław (My University, 2007)
W obecnych warunkach w jakich znajduje się wiele firm, realizacja funkcji motywacyjnej jest trudna ze względu na ograniczone środki wydatkowe na płace premie dodatki itp. Dlatego ważną sprawą jest doskonalenie zasad wynagradzania pod kątem wzmocnienia motywacyjnego oddziaływania płac, przy równoczesnym dostosowaniu ich do kondycji przedsiębiorstwa. Doskonalenia systemu płacowego jest rzeczą trudną, wymaga wszechstronnej analizy dotychczas obowiązujących rozwiązań i oceny skuteczności ich funkcjonowania, po to, aby zaproponować nowy, lepszy i skuteczniejszy system wynagradzania. Przedmiotem analizy mojej pracy jest proces motywowania i wynagradzania pracowników oraz sposób jego realizacji w Spółdzielni Inwalidów „Tarnospin” Celem mojej pracy jest udzielenie odpowiedzi na pytania: co to jest zarządzanie zasobami ludzkimi i jakie są jej funkcje; jakie są procedury i techniki wynagradzania i motywowania pracowników; jaki powinien być poziom wynagradzania zmiennego w stosunku do płacy zasadniczej; jaka jest rola wynagradzania; jaki system wynagradzania będzie najbardziej skuteczny dla Spółdzielni Inwalidów „Tarnospin”.
The assessment of the salary system in „Tarnospin” Invalid Co-operative in years 2005-2006
Keywords: motywowanie pracowników; strategia wynagradzania; system wynagradzania pracowników; Spółdzielnia Inwalidów "Tarnospin"