Zarządzanie zasobami ludzkimi ze szczególnym uwzględnieniem procesu motywacji pracowników - Michalik, Izabela (My University, 2012)
Celem podstawowym pracy jest zbadanie procesu zarządzania zasobami ludzkimi z szczególnym uwzględnieniem motywacji służącej podniesieniu zadowolenia z pracy pracowników. Tak sformułowany cel wymaga omówienia zagadnień teoretycznych z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi z wyeksponowaniem motywacji oraz zbadania motywacji. Badanie przeprowadzi się w skali mikroekonomicznej na przykładzie Zespołu Szkół Katolickich w Nowym Sączu. Badany obiekt charakteryzuje się stosowaniem oprócz podstawowych instrumentów motywowania bodźców o charakterze pozapłacowym, a w szczególności instrumentów związanych z okazaniem pracownikowi uznania, szacunku, szanowanie jego pracy i zapewnieniu optymalnej atmosfery pracy
Management with particular taking into consideratiom human resources motivation
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; motywacja; Zespół Szkół Katolickich w Nowym Sączu; instrumenty motywowania; polityka personalna