Budowanie marki osobistej na przykładzie aktorów z Bollywood - Siewierska, Anna (My University, 2009)
Niniejsza praca jest owocem mojej długoletniej fascynacji kinematografią indyjską. Od zawsze ciekawiło mnie, jak postrzegany jest gwiazdor filmowy w Indiach. Porównując ten fenomen z sytuacją aktorów amerykańskich i europejskich, zauważyłam pewną analogię do systemu gwiazd, który istniał w Stanach Zjednoczonych od lat dwudziestych do sześćdziesiątych XX wieku. W swojej pracy chciałam więc udowodnić, iż aktorzy bollywoodzcy to nie tylko filmowe gwiazdy, ale również bardzo silne marki, dzięki którym filmy z Indii osiągają coraz większą popularność. Ponieważ kino Bollywood w Polsce jest znane dopiero od kilku lat, istnieje bardzo mało polskich źródeł dotyczących tej problematyki, a wiele zagranicznych pozycji jest w naszym kraju niedostępnych. Czerpałam więc wiele z własnej wiedzy, zdobytej w ciągu kilku lat bycia fanką Bollywood, a także ze źródeł internetowych. W zbieraniu materiałów pomogła mi również podróż do Indii, dzięki której na własne oczy mogłam zobaczyć, jaką pozycję mają w Indiach tamtejsze gwiazdy filmowe, a także dotrzeć do dotyczących ich publikacji.
Building personal brands on the example of Bollywood actors
Keywords: kinematografia; marka; Indie