Mniejszości etniczne w Polsce w latach 1945-2014 - Aleksander, Anna (My University, 2015)
Żyjemy w wielokulturowym środowisku, w którym stykają się różne tradycje. Mniejszości etniczne różnią się językiem, religią, wyznawanymi wartościami. Każda z nich jest świadoma swojej kultury, odmienności i buduje tożsamość społeczną. Celem pracy było przedstawienie kultury i tradycji poszczególnych mniejszości etnicznych mieszkających w Polsce. Polityka wspólnotowa wobec mniejszości narodowych i etnicznych jest efektem decyzji podjętych przez państwa członkowskie Unii. To one określają zakres i formy działań dotyczących ochrony i wspierania mniejszości. Polskie prawo również normuje pozycje mniejszości etnicznych a także prowadzi politykę antydyskryminacyjną.

We live in multicultural environment, in which different traditions adjoin. Ethnic minorities differ language, religion and professed values. All of them is conscious culture, dissimilarity and social identity builds. The purpose of work was presentation of culture and tradition of individual ethnic minority living in Poland .Politician of national and ethnic minority is effect of Union decisions. They define it range and forms of operations concerning protection and advancements of minorities. Polish law also normalizes positions of ethnic minorities and leads antdiscriminatory politics.
Ethnic minorities in Poland the years 1945-2014
Keywords: tożsamość etniczna; edukacja międzykulturowa; polityka antydyskryminacyjna; ethnic identity; intercultural education; politician ant discriminatory; mniejszości etniczne; ethnic minorities