System motywacji jako główny czynnik warunkujący lojalność pracowników - Grabska, Beata (My University, 2011)
Niniejsza praca została napisana w celu zbadania następującej hipotezy: „Czy system motywacji jest głównym czynnikiem warunkującym lojalność pracowniczą” w celu jej potwierdzenia przeprowadzone zostało badanie ankietowe, a następnie analiza porównawcza na dwóch różnych grupach pracowniczych. Wnioski z badań potwierdziły, iż pracownicy, którzy są motywowani charakteryzują się równocześnie wyższym poziomem lojalności, przy czym motywowanie opierać się musi nie tylko na finansowym aspekcie ale przede wszystkim środkach niematerialnych takich jak sprawiedliwa i uczciwa polityka firmy oraz kadra kierownicza godna naśladowania.

The aim of this thesis is to research the following hypothesis: “Is the motivational system the main factor determining employee loyalty?” In order to prove that this hypothesis is true, two different groups of employees have been examined with the use of a survey questionnaire, and subsequently, a comparative analysis has been conducted. The results of the research confirmed that employees who are motivated can be characterized by a higher degree of loyalty. However, raising motivation ought to be based not only on the financial aspect, but most importantly, on intangible benefits, such as just and honest policy of the company as well as the management staff who is worth emulating.
Motivational System as the Main Factor Determining Employee Loyalty
Keywords: lojalność pracownicza; system motywowania; przywództwo; badanie ankietowe; employee loyalty; motivational system; leadership; survey questionnaire