Ocena kredytowania podmiotów gospodarczych przez banki na podstawie Powszechnej Kasy Oszczędności Bank Polski S.A. - Sumara Aneta (My University, 2003)
Udzielanie kredytów jest jedną z podstawowych czynności bankowych. W większości banków komercyjnych kredyty stanowią dominującą część aktywów pracujących, czyli takich aktywów, które bezpośrednio generują przychody. W strukturze dochodów banków polskich udział dochodów z tytułu działalności kredytowej stanowi nadal znaczącą pozycję i na tle banków zagranicznych oceniany jest jako wysoki. W związku z tym niezmiennie ważną sprawa dla każdego banku jest struktura i jakość portfela kredytowego. Celem pracy jest przybliżenie zagadnień związanych z metodą oceny zdolności kredytowej podmiotów gospodarczych stosowaną przez banki a w szczególności przez PKO BP SA w związku z decyzjami dotyczącymi przyznawania kredytów oraz zapoznanie z procedurami, jakie stosuje bank PKO BP SA, aby skutecznie ograniczyć ryzyko związane z działalnością kredytową i nie doprowadzić do dużych strat.
Keywords: bankowość; kredyt; banki komercyjne; działalność kredytowa; ryzyko kredytowe; portfel kredytowy; ocena zdolności kredytowej