Charakterystyka istniejącego systemu motywacji pracowników na przykładzie Firmy INFOMEX Sp. z o.o. - Nieścieronek, Krzysztof (My University, 2012)
Motywowanie to jedna z podstawowych zarazem ważniejszych funkcji procesu zarządzania zasobami ludzkimi. Pojawia się tam, gdzie jest mowa o mobilizacji do konkretnego działania, gdzie jest chęć osiągnięcia złożonego celu. W jaki sposób jest kształtowana, jakie są jej rodzaje oraz jaki ma wpływ na pracownika to podstawowe elementy opisane w pracy. Część empiryczną stanowi analiza przyjętego systemu motywacji pracowników w firmie Infomex Sp. z o.o. działającej na obszarze całego kraju z główną siedzibą w Żywcu. Po weryfikacji dostępnych materiałów firmowych, przeprowadzeniu analizy wywiadów z kadrą zarządzającą, autor pracy zasugerował podstawowe kierunki zmian w systemie podając przykładowe narzędzia, które można zastosować, aby system usprawnić i rozwinąć (model kompetencyjny, ankieta badania satysfakcji pracowników).

Process of motivating people is one of the most important processes within Human Resources Management; is visible everywhere, where we try to gain the aim, where there is a need of action. How is it created, what kind of motivation do we know, what is the impact on employees - these are the most crucial question to be asked and answered in this elaboration. Empiric part is based on analysis of motivation system existing in Infomex Sp. z o.o. Ltd. Company – located in Żywiec and acting in the territory of Poland. Author conducted the deep verification process of internal documentation as well as of interview with Management Board. On mentioned above basis he presented the possible directions of motivation process development within Infomex Sp. z o.o.
Characteristics of the existing system of employee motivation on the example of INFOMEX Ltd. company
Keywords: motywacja; motywacje pozapłacowe; motywacje płacowe; motywowanie; motivation; financial incentives; non-financial incentives