Wycena amerykańskich opcji sprzedaży - Pająk Halina (My University, 2004)
Celem pracy jest przedstawienie wybranych metod wyceny amerykańskich opcji sprzedaży. Opisano standardy amerykańskich warrantów sprzedaży na przykładzie Beskidzkiego Domu Maklerskiego. Przedstawiono najpopularniejsze metody wyceny amerykańskich opcji sprzedaży - metodę dwumianową, metodę Barone-Adesi i Whaleya, metodę Ju i Zhonga oraz metodę Bjerksunda-Stenslanda. Zaprezentowano konkretne przykłady wyceny warrantów oraz dokonano analizy wyników otrzymanych różnymi metodami.
Keywords: amerykańskie opcje sprzedaży; charakterystyka warrantów sprzedaży; metody wyceny; metoda dwumianowa