Metody kontroli jakości na podstawie Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego PZL- Rzeszów S.A. z wykorzystaniem pakietu "Statistica" - Stanek Maciej (My University, 2001)
Celem pracy jest prezentacja metod kontroli jakości na podstawie Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego PZL-Rzeszów S.A. z wykorzystaniem pakietu Statistica. Zaprezentowano ideę totalnego zarządzania jakością jako element nowoczesnego zarządzania oraz przedstawiono metody stosowane podczas sterowania i kontroli procesu, ze szczególnym uwzględnieniem opisu pakiet Statistica jako nowoczesnego narzędzia kontroli procesu. Dokonano opisu badanego zakładu i funkcjonującego w nim sytemu zarządzania jakością oraz metod kontroli stosowanych w WSK „PZL – Rzeszów” S.A - Statystyczną Kontrolę Procesu Produkcyjnego oraz możliwości stwarzane przez pakiet Statistica. Dokonano analizy polityka jakości w kontekście sytuacji rynkowej przedsiębiorstwa oraz oceny perspektyw zakładu w wypadku prywatyzacji.
Keywords: zarządzanie; kontrola jakości; TQM; polityka jakości; prywatyzacja; system zarządzania jakością; pakiet Statistica; narzędzia kontroli procesu