Rekrutacja wewnętrzna jako podstawowe narzędzie w procesie zarządzania zasobami ludzkimi i stymulowania rozwoju zawodowego pracownika na przykładzie banku komercyjnego - Zygmunt Beata (My University, 2007)
Celem mojej pracy jest zaprezentowanie wiedzy związanej z zarządzaniem zasobami ludzkimi, które zajmuje obecnie ważne miejsce we wszystkich organizacjach. Nowoczesne urządzenia produkcyjne, komputeryzacja, metody pracy to jedne z ważniejszych czynników mających wpływ na sukces przedsiębiorstwa. Równie ważnym czynnikiem procesu zmierzającego do sukcesu firmy jest odpowiednio prowadzona polityka personalna. Szczególną uwagę należy zwrócić na pozyskiwanie właściwego potencjału ludzkiego, dzięki któremu firma może kontynuować i doskonalić swą działalność. Niewłaściwe planowanie zasobów ludzkich może spowodować nadmierne koszty, związane z zatrudnianiem nowych pracowników, ich szkoleniem i zwalnianiem tych, którzy się nie sprawdzili. Właściwe zarządzanie zasobami personalnymi prowadzi do poprawy wydajności i uświadamia koszty związane z nieprawidłowym gospodarowaniem nimi. Według definicji Storeya, sformułowanej w 1995 roku, „zarządzanie zasobami ludzkimi to metoda zarządzania zatrudnieniem, zmierzająca do uzyskania przewagi konkurencyjnej poprzez strategiczne rozmieszczenie wysoce zaangażowanych i wykwalifikowanych pracowników, przy użyciu technik kulturowych, strukturalnych i personalnych”. Dlatego rekrutacja, selekcja i derekrutacja to najistotniejsze i najtrudniejsze funkcje skutecznie prowadzonej polityki kadrowej w organizacji
International recruitment as a basic tool in the process human resources management and stimulation of employee’s professional development on the example of commercial bank
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; procesy kadrowe; planowanie; rekrutacja; selekcja; szkolenie i doskonalenie; motywowanie; ocenianie; polityka personalna w organizacji; analiza stanowisk pracy; metody rekrutacji; rekrutacja wewnętrzna; bank komercyjny