Analiza systemu motywowania pracowników na przykładzie firmy „X” - Garwol, Łucja (My University, 2015)
Tematem pracy magisterskiej jest analiza systemu motywowania pracowników na przykładzie firmy „X”. Pojęcie motywacji jest ściśle powiązane z koncepcją zarządzania zasobami ludzkimi - Human Resources Management. Współcześnie motywowanie jest kluczowym narzędziem w procesie zarządzania każdą jednostką. Badania zostały przeprowadzone na podmiocie, który obecnie specjalizuje się w produkcji suszarni komorowych. W celu uzyskania odpowiedzi dotyczących skuteczności motywacji w firmie „X” posłużoną się ankietą, składającą się z 15 pytań. Na podstawie otrzymanych wyników, została przeprowadzona analiza pod względem sprawności obecnego systemu motywacji w badanej jednostce. Postawione zostały także dwie hipotezy, do których następnie się odwołano. Niestety rezultaty wykazały, że obecny sposób motywacji pracowników w badanym podmiocie nie jest w pełni wykorzystywany. Jej poziom kształtuje się zasadniczo na średnim poziomie. Z tego powodu skuteczność motywacji podwładnych do pracy ulega spadkowi. Zwiększenie chęci zaangażowania pracowników do pracy poprzez zastosowanie jeszcze większej liczby motywatorów mogłoby przyczynić się do uzyskania przez jednostkę efektywniejszych wyników, co spowodowało osiągnięcie znaczącego sukcesu dla firmy.

The subject of my thesis is an analysis of employees motivation system for example “Enterprise X”. The idea of motivation is strictly connected with conception Human Resources Management. Today the motivation is a pivotal instrument in a management process of every unit. Researches was conducted on an entity which specializes in production of wood chamber dryers. On a purpose to get answers refers to efficiency of motivating in the enterprise “X” through carried out a questionnaire, which contain 15 questions. Based on received results, it was performed the analysis in terms of present motivation system proficiency. Also it was set two hypothesizes, in which appealed. Unfortunately the results showed that the present motivation system process is not take advantage as a whole. That level is being formed on an average standard. In that reason the efficiency of workers motivation is being decreased. Enhancement the desire of workers engagement to work throughout applying more motivator quantities, could contribute to obtain more effective results by company, which could cause getting bigger success for company.
Analysis of employees motivation system for example “Enterprise X”
Keywords: motywacja; motywowanie; teorie motywacji; finansowe i niefinansowe bodźce motywowania; motivation; motivating; theory of motivation; financial and non-financial incentives to motivate; motivation system; system motywowania