Efektywność inwestycji oraz źródła pozyskiwania kapitału na inwestycje na przykładzie budowy ośrodka wypoczynkowego zlokalizowanego w Bieszczadach - Dziedzic, Tomasz (My University, 2011)
Ocena rentowności funkcjonowania przedsiębiorstwa oraz efektywności inwestycji determinuje podejmowanie decyzji inwestycyjnych, tempo rozwoju firmy oraz często także jej istnienie. Dlatego niniejsza praca jest poświęcona próbie odpowiedzi na pytanie o ekonomiczny sens budowy ośrodka wypoczynkowego zlokalizowanego w Bieszczadach. Dzięki stworzeniu symulacji kosztów budowy jak i działalności operacyjnej, prognozy przychodów oraz sporządzenie rachunku przepływów pieniężnych możliwa była ocena projektu inwestycyjnego. Wykorzystane do tego zostały między innymi takie metody jak: wartość bieżąca netto czy wewnętrzna stopa zwrotu. Wykonane obliczenia wskazują na opłacalność inwestycji dla inwestora zakładając trafność użytych założeń, o której słuszności będziemy mogli się przekonać dopiero, gdy rynek je zweryfikuje. Warto zauważyć, że inwestycja będzie finansowana z prawie 70% udziałem kapitału obcego w pierwszych latach działalności, a brak wyrazistego wizerunku oraz możliwe błędy w zarządzaniu firmą mogą spowodować problemy finansowe.

Profitability analysis of the enterprise and the efficiency of investment determines investment decisions, the pace of development of the company and often also the existence. Therefore, this work is devoted to get the answer of the question about the economical sense of building resort located in Bieszczady Mountains. By creating costs of construction and operating activities, forecast revenue, cash flow statement it was possible to evaluate investment project by using methods such as: net present value or internal rate of return. The calculations indicate a return of the investment for the investor assuming the accuracy of the assumptions of which equity we will be able to convince only when the market will verify the data. It is worth to notice that the investment will be financed with almost 70% share of foreign capital in the first years of business and the lack of expressive image of the company and also possible errors in the management may cause financial problems.
The efficiency of investment and sources of raising capital for investment on the example of building resort located in the Bieszczady Mountains
Keywords: kredyt inwestycyjny; dotacje z funduszu Unii Europejskiej; efektywność inwestycji; analiza finansowa; Wewnętrzna Stopa Zwrotu (IRR); Wartość Bieżąca Netto (NPV); investment loan; grants from the Fund of the European Union; efficiency of the investment; financial analysis; Internal Rate of Return (IRR); Net Present Value (NPV)