Gospodarka budżetowa samorządu na przykładzie gminy Chełmiec i gminy Limanowa - Ledniowska, Malwina (My University, 2014)
W niniejszej pracy omówiono zagadnienia gospodarki budżetowej samorządu na przykładzie gminy Chełmiec i gminy Limanowa w oparciu o dostępne materiały oraz dane statystyczne Głównego Urzędu Statystycznego w Krakowie. Celem pracy było przybliżenie struktury budżetów wyżej wymienionych gmin oraz porównanie ich, a także zbadanie i porównanie płynności finansowej gminy Chełmiec i gminy Limanowa na przestrzeni lat 2009 - 2012. W tym celu wykorzystano metodę Wielowymiarowej Analizy Porównawczej (WAP), która pozwala na zbudowanie miary syntetycznej zastępującej opis obiektów za pomocą wielu wskaźników statystycznych

At this work issues of the budget economy of the self-government were discussed on the example of the commune Chelmiec and communes Limanowa based on available materials and statistical data of Main Statistical Office in Cracow. Moving closer the structure of budgets of mentioned above communes and comparing was a purpose of the work them, as well as examining and comparing the financial liquidity of the commune Chelmiec and communes Limanowa in the course of years 2009 - 2012. For that purpose a method of the Multidimensional comparative analysis was used (WAP) which lets for building the synthetic measure replacing the description of objects with many statistical indicators
Budget economy of the self-government were discussed on the example of the commune Chelmiec and communes Limanowa
Keywords: budżet; gmina; samorząd; gospodarka budżetowa; analiza porównawcza; budget; community; autonomy; budget management; comparative analysis