Organizacja i funkcjonowanie służby bezpieczeństwa i higieny pracy w przedsiębiorstwie przemysłu metalowego na przykładzie Zakładów Mechanicznych "Tarnów" S.A. - Krawiec, Jacek (My University, 2010)
Każdy pracodawca i każdy pracownik oprócz misji i celów jakich chcą osiągnąć w swej działalności zobowiązani są przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Pracodawca jest obowiązany chronić zdrowie i życie pracowników przez zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy przy odpowiednim wykorzystaniu osiągnięć nauki i techniki. Podstawowym zaś obowiązkiem pracownika jest sumienne i staranne wykonywanie swojej pracy oraz przestrzeganie zasad . Celem niniejszej pracy jest przedstawienie organizacji i funkcjonowania służb bhp oraz zakresu działalności w Zakładach Mechanicznych Tarnów SA. W pracy przedstawiono zagrożenia dla pracowników występujące w procesie produkcyjnym, zadania służby bhp w zakresie zabezpieczenia człowieka przed szkodliwym oddziaływaniem środowiska pracy a w szczególności przed wypadkami i chorobami zawodowymi oraz działania podejmowane w zakresie poprawy warunków bhp w Zakładach Mechanicznych Tarnów. W opracowaniu tym wykorzystano dostępną literaturę przedmiotową, obowiązujące przepisy prawne, wyniki własnych obserwacji a także informacje uzyskane z Zakładów Mechanicznych Tarnów S.A. Służby bhp odgrywają w zakładzie pracy olbrzymią rolę. Ich zadaniem jest m.in. informowanie o zagrożeniach zawodowych wraz z propozycjami zmierzającymi do ich usunięcia oraz kontrola ich realizacji. Przedsiębiorstwo, w którym personel pracuje w dobrych warunkach pracy, przyjaznej atmosferze, kierownictwo, które rozumie jego potrzeby, jest na najlepszej drodze do własnego rozwoju oraz ciągłego doskonalenia.
The organisation and functioning of the occupational health and safety service the metal industry exemplified by the "Tarnów" Mechanical Works
Keywords: bhp; człowiek w pracy; środowisko pracy; rozwój przedsiębiorstwa