Analiza porównawcza rynku usług turystycznych w Beskidzie Wyspowym i Beskidzie Sądeckim - Lompart, Magdalena (My University, 2013)
Mimo podobnych warunków przyrodniczo-kulturowych rozwój funkcji turystycznej w Beskidzie Wyspowym i Sądeckim stoi na rożnym poziomie. Obserwuje się bowiem dużo lepsze wykorzystanie potencjału turystycznego w Beskidzie Sądeckim niż w Beskidzie Wyspowym. W pracy postawiono następujące pytania badawcze: 1. W którym z analizowanych regionów fizyczno-geograficznych lepiej prezentują się podstawowe wskaźniki funkcji turystycznej, czyli: miejsca noclegowe na 1000 ludności, udzielone noclegi na 1000 ludności, korzystający z noclegów na 1000 ludności? 2. Który z badanych regionów charakteryzuje się większą atrakcyjnością turystyczną pod względem czynników przyrodniczych? 3. Który z analizowanych regionów charakteryzuje się większą atrakcyjnością pod względem czynników architektonicznych i społeczno-gospodarczych? 4. Jakie czynniki w największej mierze decydują o nierównomiernym rozłożeniu ruchu turystycznego w Beskidach Zachodnich? 5. Jak rysuje się przyszłość ośrodków turystycznych w Beskidzie Wyspowym i Beskidzie Sądeckim? Osiągnięcie zamierzonych celów i rozwiązanie postawionych problemów badawczych wymaga dokładnego pisemnego przedstawienia poruszanego zagadnienia. Dlatego też, poniższa praca składa się z wielu ponumerowanych rozdziałów i podrozdziałów badających poszczególne elementy otoczenia turystycznego w Beskidzie Wyspowym i Sądeckim. W niniejszej pracy zastosowano metodę monograficzną, która polegała na wszechstronnej analizie opisowej badanego obszaru pod kątem przyrodniczym, społecznym i gospodarczym. Taka analiza była możliwa tylko i wyłącznie dzięki korzystaniu z kolejnej metody badawczej jaką był przegląd dostępnej literatury źródłowej. Ostatnią bardzo ważną metodą stosowaną powszechnie w niniejszej pracy była tzw. metoda statystyczna. Po przeanalizowaniu wszystkich materiałów stwierdzono, że zarówno Beskid Sądecki, jak również Beskid Wyspowy to z pewnością obszary, które mogą stanowić dużą atrakcję turystyczną dla przyjezdnych. Posiadają one liczne walory przyrodnicze, architektoniczne oraz kulturowe.
Comparative analysis of tourism market in Beskid Wyspowy and Beskid Sadecki
Keywords: turystyka; region; promocja regionu; atrakcyjność turystyczna; the Beskid Sadecki; The Beskid Wyspowy; tourist facilities; hotel facilities; factors of regional development; tourist function