Wpływ przystąpienia Polski do Unii Europejskiej na kontrolę celną - Gadroń Danuta (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie zmian jakie zaszły w Organach Celnych od 1 maja 2004 r. ze szczególnym uwzględnieniem zmian w zadaniach, i strukturze organizacyjnej tych organów. W pracy przedstawiono informacje o Unii Europejskiej - genezę powstania Unii, jej cele i zadania, instytucje Wspólnot Europejskich oraz drogę, jaką musiała przejść Polska, aby stać się członkiem Unii. Zaprezentowano cele, właściwości i kompetencje Organów Celnych, przedstawiono dokumenty, które mają szczególne znaczenie dla kontroli celnej oraz formy realizacji kontroli celnej i kontroli organów celnych. Opisano cele i zadania Wspólnej Polityki Rolnej oraz zaprezentowano przykład związany z eksportem artykułu rolno-spożywczego, objętego Wspólną Polityką Rolną.
The impact of Poland's accession to the European Union on a customs inspection
Keywords: integracja Polski z Unią Europejską; Organy Celne; Wspólna Polityka Rolna; działalność służb celnych w UE; kontrola celna