Analiza i ocena efektywności zarządzania środkami pieniężnymi na rynku kapitałowym polskich funduszy inwestycyjnych - Dobosz, Marta (My University, 2009)
Niniejsza praca prezentuje rynek kapitałowy, jego uczestników, instytucje oraz instrumenty publicznego rynku kapitałowego, będące papierami wartościowymi, które są przedmiotem różnego rodzaju transakcji. Instrumenty publicznego rynku kapitałowego, instytucje oraz jego uczestnicy, zostały szczegółowo opisane w rozdziale pierwszym, tam też przedstawiono prawne otoczenie rynku kapitałowego, ustawy, przepisy oraz regulacje, bez których rynek kapitałowy nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Prezentacja rynku kapitałowego to wstęp do przedmiotowej pracy, natomiast celem pracy jest zaprezentowanie polskich funduszy inwestycyjnych, przedstawienie analizy i oceny efektywności zarządzania środkami pieniężnymi w rynek kapitałowy polskich funduszy inwestycyjnych. Analizie poddano dwa rodzaje funduszy inwestycyjnych, fundusz akcyjny oferowany przez ING TFI, oraz fundusz zrównoważony również oferowany przez ING TFI. Jako benchmark użyto indeksu WIG20. Okres badań to 5 lat począwszy od 1 lipca 2004 roku do 30 czerwca 2009 roku. Miarą efektywności jest model jednowskaźnikowy Sharpe`a. Fundusze inwestycyjne, jako forma oszczędzania przynoszą korzyści dla ich uczestników w drodze zapewnienia wysokiej płynności oraz bezpieczeństwa powierzonych środków pieniężnych, na co wskazuje rosnący udział funduszy inwestycyjnych w strukturze oszczędzania w Polsce. Rozdział drugi jest częścią teoretyczną pracy, przybliża nam on istotę polskich funduszy inwestycyjnych, opisujemy w nim cechy charakterystyczne funduszy inwestycyjnych, naświetlamy otoczenie prawne, rozwój funduszy, które z roku na rok cieszyły się coraz większym powodzeniem wśród inwestorów. W związku z coraz większą ich popularnością powstają nowe rodzaje funduszy inwestycyjnych. Rodzaje oraz klasyfikacja funduszy inwestycyjnych zostaje szczegółowo opisana w rozdziale drugim, co daje jasny obraz inwestorom, w jaki rodzaj funduszy mogą zdecydować się ulokować swoje nadwyżki finansowe. W rozdziale drugim poznajemy również strukturę portfela każdego z funduszy oraz rodzaj instrumentu finansowego. Co niewątpliwie będzie nam potrzebne w kolejnym etapie pracy, w celu przeprowadzenia skutecznej analizy badawczej. Następnie zostają zaprezentowane fundusze inwestycyjne oferowane przez ING Bank Śląski SA. Fundusze inwestycyjne grupy ING w czasach, kiedy rynek kapitałowy przeżywał hossę zajmowały wysoką pozycję w rankingach polskich funduszy inwestycyjnych. Ostatni rozdział jest rozdziałem badawczym, poddano w nim analizie ocenę efektywności zarządzania funduszami inwestycyjnymi, funduszem akcji oraz funduszem zrównoważonym w odniesieniu do benchmarku, za który wybrano indeks WIG 20. Ocena ta jest określona na podstawie jednego z modeli rynku kapitałowego mianowicie na podstawie modelu jednowskaźnikowego Sharpe`a.
Mutual funds - the analysis of effectiveness of money management
Keywords: rynek kapitałowy; fundusze inwestycyjne; Polska