Przekształcenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów w księgi rachunkowe oraz ocena sytuacji finansowej na przykładzie przedsiębiorstwa "BIS-BUD" Sp. Jawna w Nowym Sączu - Witecka, Ewelina (My University, 2010)
Celem pracy jest prezentacja procedury przejścia z podatkowej księgi przychodów i rozchodów na prowadzenie ksiąg rachunkowych oraz analiza i ocena sytuacji majątkowej i finansowej firmy „BIS-BUD” Spółka Jawna w Nowym Sączu na podstawie sprawozdań finansowych sporządzanych po wprowadzeniu pełnej rachunkowości. W pracy postawiono dwie hipotezy badawcze, które poddano weryfikacji w jej części empirycznej. Pierwsza hipoteza zakłada, że regulowane przepisami przejście z podatkowej książki przychodów i rozchodów na pełną księgowość przynosi firmie określone korzyści wyrażające się w rozszerzonym zakresie informacji o jej działalności. Druga hipoteza zakłada, że w sytuacji kryzysu gospodarczego, jaki rozpoczął się w 2008 roku i ma duży wpływ również na sytuację majątkową i finansową badanej firmy analiza finansowa pozwala szybciej przystosować się do zmiennego otoczenia i nowych warunków funkcjonowania. Pracę opracowano na podstawie dostępnej literatury przedmiotu oraz aktów normatywnych regulujących rachunkowość, podatki i sposoby prowadzenia działalności gospodarczej, a także biuletynów i czasopism fachowych. Odrębną i najważniejszą grupę materiałów stanowiły źródłowe dokumenty pochodzące z badanej firmy: polityka rachunkowości „BIS-BUD” Sp. Jawna w Nowym Sączu, bilans oraz rachunek zysków i strat za badany okres. Na podstawie przeprowadzonych analiz udało się przyjąć obydwie hipotezy badawcze postawione na wstępie pracy. Można zatem stwierdzić, że prowadzenie działalności przy użyciu ksiąg rachunkowych ujawnia dużo większy zakres informacji dla właścicieli firm niż ewidencja uproszczona w postaci podatkowej księgi przychodów i rozchodów. Pełna rachunkowość pozwala na bieżące monitorowanie i ocenę sytuacji finansowej firmy oraz szybkie przeciwdziałanie pojawiającym się zagrożeniom.
Converting revenue and expense ledger into an account books and an assessment of the financial situation on the example of the enterprise "BIS-BUD" Open Co. in New Sącz
Keywords: rachunkowość; analiza finansowa; księga przychodów i rozchodów; księgi rachunkowe; analiza finansowa w przedsiębiorstwie; ewidencja księgowa