Wykorzystanie analizy stanowiska pracy w procesie zarządzania zasobami ludzkimi, na przykładzie wybranych hurtowni farmaceutycznych - Goc Jerzy (My University, 2003)
Przedmiotem niniejszej pracy jest analiza stanowiska pracy jako narzędzie efektywnego zarządzania zasobami ludzkimi. Analiza pracy i opisy stanowisk to jedno z ważniejszych narzędzi, jakimi dysponują menadżerowie. Szereg decyzji w dziedzinie zarządzania ludźmi podejmuje się na podstawie informacji dotyczących stanowiska pracy. Analiza stanowiska jest więc usystematyzowanym sposobem zbierania i analizowania tych informacji. Celem pracy jest porównanie zastosowania analizy pracy w dwóch ściśle ze sobą konkurujących hurtowniach farmaceutycznych. W związku z tym, iż analiza stanowiska pracy jest jednym z najważniejszych zadań kadrowych i stanowi podstawę planowania zatrudnienia, rekrutacji i selekcji kadr, planowania szkoleń, wartościowania stanowisk pracy, projektowania systemu wynagrodzeń oraz planowania karier i tworzenia rezerw kadrowych, to niewątpliwie jest ona kluczowym czynnikiem w uzyskaniu przewagi konkurencyjnej. W pracy zatem, znajdzie się wnikliwy, teoretyczny opis procesu tworzenia analizy stanowiska pracy oraz porównanie praktycznego zastosowania analizy pracy w badanych firmach.
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; analiza stanowisk pracy; rynek farmaceutyczny; hurtownia leków; polityka personalna